dinsdag 31 augustus 2010

30 augustus, Cocoa Beach/Kennedy Space Center dag 15


We gaan vandaag naar het Kennedy Space Center. Het is een ritje van ongeveer een half uur.

Eenmaal binnen bekijken we eerst de Rocket Garden. Hier staan 30 raketten opgesteld, die verschillende perioden in de geschiedenis van de Amerikaanse ruimtevaart vertegenwoordigen. Daarna bekijken we de eerste I-Max film over Walking on the moon in 3D.



Ronad en de kids gaan naar de Shuttle Launch Experience, hoe het voelt als je gelanceerd wordt in een Space Shuttle, ik hoef niet zo nodig de ruimte in. Maar het blijkt allemaal erg mee te vallen, veel lawaai en geschud.



Met een bus worden we naar een uitkijktoren gereden, om van daaruit de lanceringsplatforms te bekijken, op 1 november zal er weer een Space Shuttle de lucht in gaan. Onderweg komen we langs de Vehicle Assembly Building, in dit gebouw wordt de Space Shuttle gereed gemaakt voor lancering.

Vehicle Assembly Building

Uitkijktoren met uitzicht op het lanceringsplatform
De volgende busstop brengt ons bij het Apollo/Saturn V Center. Dit complex bewijst eer aan het Apollo-project, het ruimtevaartprogramma dat de eerste mensen op de maan zette. Niel Armstrongs legendarische woorden waren dan ook: That’s one small step for man, one giant leap for mankind. Op 21 juli 1969 zette hij als eerste mens voet op de maan. Er hebben in totaal maar 6 mensen op de maan gelopen en gewerkt want in 1972 stopte Nasa met het Apollo project.


Eerst komen we in het controlekamer, deze is ingericht zoals hij was toen in 1968 de Apollo 8 werd gelanceerd. Het meeste materiaal is authentiek.
 In het centrum ligt de gigantische Saturn V raket, 110 meter lang, net zo hoog als 2 vrijheidsbeelden en net zo zwaar als 7 Boeings 747 vliegtuigen. Het is een indrukwekkend gevaarte en wordt in verschillende onderdelen tentoongesteld. Er is ook nog een theater dat gewijd is aan de eerste maanlanding en doet de laatste zenuwslopende momenten van de landing van de Apollo 11 herleven. Ook zijn de eerste stappen van Neil Armstrong en Buzz Aldrin op de maan te zien. Het is een geweldig, onwerkelijk beeld, dat maanlandschap allemaal stof en rotsen, geen wind, geen water maar wel een verbluffend uitzicht op de aarde.




Terug bij het Visitor Centre kunnen we nog net de laatste voorstelling van new Hubble 3D film beleven. Hoe de Hubble in de ruimte werd gebracht en meerdere malen moest worden gerepareerd. De Hubble maakt nu de mooiste fotos van de sterren, planeten en melkwegen, kortom van de gehele kosmos.

Fotos gemaakt door de Hubble (van internet geplukt!)


Moe maar voldaan keren we terug naar ons hotel.

2 opmerkingen:

De Ardennes zei

Hallo Roesseltjes,

Weer terug in ons kikkerlandje? Hopelijk hebben jullie een fijne vakantie gehad.
En Zandhapper, had je een fijne verjaardag?!?!
Tot snel.
Groetjes van de Ardennes.

Unknown zei

Indrukwekkend zeg, al die ruimtevaartuigen! Toen ik mijn bril nog niet op had, leek het wel een tentoonstelling van grote elektrische tandenborstels!